Angajatii Institutului de Utilaj Petrolier Ploiesti, neplatiti de trei ani, avertizeaza cu demersuri la CEDO

Publicata la 17 Iul 2013 - 11:43am de Max-Media.ro

Angajaţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Utilaj Petrolier (IPCUP) Ploieşti, care spun că nu au mai fost plătiţi de aproape trei ani, avertizează, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, Guvernului şi instituţiilor statului de drept din România, că vor face demersuri către Comisia Europeană, Parlamentul European şi chiar către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru rezolvarea situaţiei în care aceştia se află., informeaza agerpres.ro.

Potrivit documentului făcut public marţi, care este semnat de 48 dintre cei 52 de angajaţi ai institutului, autorităţile locale şi centrale nu s-au implicat în rezolvarea problemelor salariaţilor IPCUP, situaţia fiind catalogată drept „disperată”.

Semnatarii acuză autorităţile că, în ciuda promisiunilor, nu au făcut demersuri concrete pentru remedierea situaţiei. „În ţara noastră, ne simţim abandonaţi de autorităţi şi trataţi ca nişte sclavi, fără niciun drept, cu toate că suntem angajaţi legal la stat (a nu se confunda: nu suntem bugetari!), cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată!”, se arată în documentul citat.

De asemenea, angajaţii IPCUP susţin că Ministerul Economiei este „responsabil 100%” de situaţia creată, dar şi că această instituţie se consideră ‘exonerată’ de orice responsabilitate ca urmare a faptului că institutul a trecut în subordinea Ministerului Educaţiei.

„În răspunsul nr. 34/16.610, din 26 iunie 2013, primit de la Parlamentul României, Camera Deputaţilor, (…) constatăm cu stupoare că noua instituţie în coordonarea căreia a trecut IPCUP Ploieşti, respectiv Ministerul Educaţiei Naţionale, ne comunică sec şi fără niciun echivoc că nu există nicio obligaţie prezentă sau viitoare faţă de plata restantă a salariilor, a instituţiei în coordonarea căreia funcţionează institutul începând cu intrarea în vigoare a HG nr. 185/2013. (…) nimeni nu aminteşte despre ANAF, (…) care numai în anul 2011 ne-a furat suma de 1.232.404,34, bani munciţi pe contracte, fără să conteze restanţele noastre salariale, încălcându-se grav Codul de procedură fiscală„, se mai precizează în scrisoarea deschisă adresată autorităţilor statului.

Totodată, salariaţii IPCUP Ploieşti precizează că salariile sunt neplătite din luna octombrie a anului 2010, iar contribuţiile datorate atât de angajat, cât şi de angajator sunt neplătite din 2007.
„La această dată am parcurs toate demersurile legale către autorităţi din România. (…) Următoarele noastre demersuri vor fi înaintate către Comisia Europeană, Parlamentul European, Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia Internaţională a Muncii, organizaţiile sindicale internaţionale şi, nu în ultimă instanţă, (…) vom înainta plângere şi la CEDO„, se mai precizează în documentul citat.

Angajaţii IPCUP Ploieşti au declanşat protestele în stradă la data de 22 aprilie, manifestaţiile desfăşurându-se pe parcursul mai multor săptămâni în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti, unde îşi au sediul Prefectura Prahova, Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Ploieşti şi mai multe cabinete parlamentare.

La acel moment, cercetătorii de la IPCUP au făcut şi o ‘cerere colectivă de eutanasiere’ pe care au înregistrat-o la Prefectura Prahova, documentul semnat de 33 dintre salariaţii institutului adresându-se preşedintelui Traian Băsescu, primului ministru Victor Ponta, ministrului Economiei, ministrului Cercetării şi şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Gabriel Dumitraşcu.
Salariaţii IPCUP Ploieşti susţin că răspunsul pe care l-au primit de la Prefectură în legătură cu respectiva cerere a fost acela că ‘legislaţia României nu prevede această posibilitate’.
IPCUP Ploieşti mai are 52 de angajaţi, majoritatea dintre ei având vârste peste 50 de ani.
Clădirea în care funcţionează institutul este debranşată de la toate utilităţile, iar conturile IPCUP sunt blocate de ANAF pentru o datorie de aproximativ 20 de milioane de lei, reprezentând sume datorate bugetului de stat, dar şi salariaţilor.

Ph-online.ro Northia Star Travel
Despre autor

Max-Media.ro este cel mai bun site de stiri din Prahova. Am aparut pe 1 martie 2011 si oferim informatii in timp real, atat din judet, cat si din tara sau strainatate. Pentru publicitate si sugestii va rugam sa ne scrieti pe maxmedia_ro@yahoo.com sau sa sunati la 0745144044

Comentează știrea: