Chinezii au preluat grupul Rompetrol. Vezi cine este noul actionar majoritar al rafinariei Petromidia

statie rompetrol ploiestiKMG International NV (KMGI), acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafinare, anunţă că negocierile dintre Compania Naţională KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) şi compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) – pentru tranzacţia de cumpărare a 51% din acțiunile KMG International NV – au ajuns în etapa finală.

Astfel, acordul între Compania Naţională KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) şi CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacţia urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii, potrivit unui anunt publicat la BVB.

În urma tranzactiei, activele detinute şi operaţiunile desfăşurate de KMGI în Europa şi în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional.

„Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC şi KMGI şi va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creşterea economică şi socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România.”, a aratat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov. 

Kazahii au bătut palma în aprilie cu grupul chinez pentru cedarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, entitatea prin care KazMunayGas controlează operaţiunile Rompetrol din România şi de peste hotare. 

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

4 Comentarii

 1. Alin

  Foarte bine ca nu merge la rusi! Rompetrol este importanta pentru Romania – mai bine intelegere cu chinezii decat cu rusii. Romanii au nevoie ca aceasta rafinarie sa fie separata de interesele rusesti.

 2. Mihai

  Mi se pare ca e un lucru bun ca apar noi investitori. Poate ca vor fi lasati, in sfarsit, sa si faca investitiile pe care le-au promis anii trecuti. Daca nu, daca vor fi hartuiti in continuare, sunt convins ca isi iau jucariile si merg in Bulgaria sau Grecia, oricum, departe de Romania. Si, atunci, noi ce-am facut? Ramanem si fara locuri de munca, dar si fara companii energetice puternice acasa. Adica, numai bine pentru rusi…

 3. Gigel

  Inteleg ca decizia asta aduce mai multi bani in Romania. Foarte bine! Asta inseamna locuri de munca, taxe la stat, benzina departe de influenta rusilor. Cred ca e o stire buna! Succes in continuare! Mi-ar placea sa nu vad politica amestecandu-se in decizii de tipul asta…

 4. Marius

  Acum, ca americanii pun ministru de externe (secretary of state) un sef de mare companie energetica – Exxon – care e bun prieten cu rusii, cred ca e bine pentru Romania sa fie cat mai departe de interesele rusesti! Bravo – bine ca n-au cumparat rusii compania asta…

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *