Deputatul Sebastian Ghita vrea un program PRISM pentru serviciile de informatii romanesti

Publicata la 17 Iul 2013 - 12:40pm de Max-Media.ro

Într-un interviu pentru Hotnews.ro, deputatul Colegiului 4 Prahova, Sebastian Ghiţă, a declarat că pregăteşte o lege în folosul serviciilor de informaţii. El vrea să depună o iniţiativă legislativă care să permită posibilitatea interceptării cartelelor telefonice pre-plătite de către SRI, SIE, DGIPI, SPP şi STS.

Concret, atunci când o persoană va cumpăra o astfel de cartelă, va trebuie să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele. Deputatul PSD se pronunţă, comform HOTNEWS, şi pentru implementarea unui program PRISM în România.

Este vorba despre programul dezvăluit de fostul agent NSA, Edward Snowden, care a precizat că serviciile de informaţii ale SUA beneficiază de ajutorul explicit al tuturor reţelelor mari de telecomunicaţii sau din domeniul IT, între care Yahoo, Google, Microsoft,  Facebook etc.  Acesta a precizat că majoritatea comunicaţiilor – telefonice şi online – sunt interceptate, iar apoi NSA trece datele printr-un algoritm care extrage informaţiile considerate vitale.  Snowden a dezvăluit că, astfel, viaţa intimă a cetăţenilor unei ţări a devenit doar o teorie frumoasă.

Sebastian Ghiţă îşi argumentează demersul prin faptul că această zonă, a cartelelor pre-platite, a rămas „neacoperită total” şi este folosită pentru infracţiuni economice. În plus, există riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Deputatul de Prahova este membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi controlează postul de televiziune Romania TV.

Iata mai jos declaratii facute de Sebastian Ghita, intr-un interviu acordat marti HotNews.ro, in care vorbeste despre cyber-securitate, interceptarea cartelelor pre-platite, posibilitatea ca serviciile secrete sa infiinteze firme sub acoperire, achizitii publice sau despre relatia personala cu premierul Victor Ponta.

Sebastian Ghita: Exista o discutie si la nivelul Comisiei SRI, acum, si a parlamentarilor impreuna cu guvernul care vizeaza modul in care aceasta zona, ramasa neacoperita total, suntem in imposibilitatea de a avea un mod gestionat prin lege in care sa ne raportam la cartelele pre-platite, repet, exista aceasta preocupare, sa gasim o solutie.

Vrem sa gasim o solutie cu privire la modul de gestionare a cartelelor pre-platite. Nu ma refer neaparat la cartelele pre-platite care au fost cumparate pana acum, care isi pierd din valabilitate, nu mai sunt folosite si incet-incet ies din uz, dar trebuie sa generam un cadru legal prin care, in conditiile in care aceste cartele pre-platite din Romania pot fi folosite la infractiuni, ele sa poata fi luate in evidenta si sa aiba acelasi regim ca telefoanele obisnuite.

De ce? Am vazut toti ce s-a intamplat la Iasi, multe din cazurile ca cel din Bulgaria, de infractiuni, si ma refer si la terorism, la infractiuni economice, au, din pacate, cartelele pre-platite ca instrument de a te ascunde de autoritati. Sunt cartele pre-platite care permit traficul de date, sunt cartele pre-platite care nu permit identificarea utilizatorului.

Concret, omul cand isi cumpara o cartela (…) va trebui sa prezinte dovada cu CNP, nume, prenume si adresa. Aceste date vor fi centralizate de o autoritate si, in cazul unei cereri de ascultare, operatorul trebuie sa fie capabil sa puna la dispozitie CNP-ul, numele si prenumele persoanei care a folosit o anumita cartela.

Nu este o initiativa personala, fie vom gasi o forma prin care sa convingem guvernul sa vina cu o astfel de initiativa, fie o sa depunem mai multi (parlamentari) in Parlament, ma chinui sa conving niste colegi acum si am si avut niste discutii cu cativa, in toamna vom incepe demersurile pentru chestiunea aceasta.

Tehnologia avanseaza foarte tare si pana la urma la asta ne-am angajat in societate, nu ne-am facut deputati ca sa vrem insigne si sa ne plimbam pe acolo, prin Parlament, prin cladirea lui Nea Nicu.

Am discutat aceasta initiativa si in PSD, exista o reticenta, o frica de a te expune public ca politician cu o astfel de initiativa, dar sa fii politician nu inseamna sa fugi de raspundere ca sa nu ti se poata reprosa nimic, la sfarsit trebuie sa le spui oamenilor, am facut asta, mi-am asumat asta, in asta cred, si eu cred ca prin experienta capatata in industria IT, in apropiere de lumea informaticii, lumea comunicatiilor, cyberworld sau societatea informationala pot sa imi asum rolul de a fi membru al unei echipe care impinge astfel de lucruri.

Legislatia noastra e veche, tehnologia a avansat foarte mult, eu am 34 de ani si in curand doi copii, acum am doar unul. Ma gandesc cu groaza ca se poate intampla ceva rau. Nu stiu cum vom reactiona toti. Daca acum nu facem ce trebuie, atunci ne vom da toti pumni.

Noi, ca politicieni, in loc sa iesim public si sa explicam ca de fapt nu vrem sa va inregistram, sa va ascultam de nebuni, degeaba, oricand, ci doar in cazul in care se constata ca in anumite infractiuni gen terorism, zonele evaziunii fiscale groaznice, a crimei organizate, se folosesc astfel de metode de a te ascunde de autoritati, atunci operatorul sa poata sa spune la mine Popescu a cumparat cartela.

In ceea ce priveste politica pe cyber-securitate, lucrurile vor capata amploare si va deveni mai importanta discutia despre ce informatii luam din spatiul oarecum public, respectiv Facebook, Google, alte date luate de pe alte site-uri, social media, despre cetatenii din Romania si cei din afara care vizeaza Romania, decat despre ce se intampla cu cartelele sau cu telefoanele sau cu ascultarile.

Da, cred foarte tare ca serviciile romanesti ar trebui, fie in relatie cu ceilalti parteneri de afara, fie ele direct, sa isi construiasca astfel de instrumente (programul PRISM – n.n.). Daca nu si-au si construit. Oricum, un mandat de la un judecator, pentru ca fara un mandat de la un judecator nu se poate vorbi de nimic, contine astazi posibilitatea ca un cetatean sa aiba interceptate toate mijloacele de comunicatie electronice, aici referindu-ne si la ceea ce a facut in trecut, pe retele de socializare, pe internet, si credeti-ma log-urile, history-urile, iti arata totul, ce face acum si ce face pe perioada mandatului.

 

Ph-online.ro Northia Star Travel
Despre autor

Max-Media.ro este cel mai bun site de stiri din Prahova. Am aparut pe 1 martie 2011 si oferim informatii in timp real, atat din judet, cat si din tara sau strainatate. Pentru publicitate si sugestii va rugam sa ne scrieti pe maxmedia_ro@yahoo.com sau sa sunati la 0745144044

Comentează știrea: