DNA Ploiesti: Fostul procuror sef al Parchetului Sinaia, suspectat de luare de mita si spalare de bani

Iulian Vaduvan la DNAIulian Văduvan, fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, a fost adus cu mandat la DNA Ploiești, unde a fost audiat în calitate de suspect.  Conform unor surse judiciare, el va fi cercetat pentru luare de mită și spălare de bani.

Surse apropiate de anchetă susțin că Văduvan ar fi primit în jur de 30.000 de euro – bani  și alte foloase materiale – pentru a rezolva cu celeritate anumite dosare, în sensul de a da curs plângerilor făcute de un om de afaceri.

De altfel, se pare că există cel puțin un denunț care susține acuzațiile.

Dacă procurorii anticorupție vor dori să-l rețină, la finalul audierilor, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să dea un aviz în acest sens.

DNA Ploiești a mai cercetat penal, din Sinaia, pe fostul șef al postului de poliție din stațiune, un procuror și un magistrat. 

UPDATE: Comunicat DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 iunie 2016, a inculpatului

VĂDUVAN IULIAN COSTIN, la data faptelor prim – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită, în formă continuată,
– spălare de bani, în formă continuată.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada 2007-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în timp ce îndeplinea funcția de prim procuror și efectua și supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, a pretins și a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri (denunțător în cauză) carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deținea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum și sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de magistrat în schimbul asigurării protecției omului de afaceri, în sensul soluționării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunțător împotriva altor persoane și instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum și pentru soluționarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societățile pe care le reprezenta.

În acest context, în perioada 2007 – 2015, inculpatul Văduvan Iulian Costin, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluții favorabile denunțătorului în 12 dosare penale.

Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 105.815,67 lei, pretinsă și primită cu titlu de mită de la omul de afaceri, cerându-i acestuia, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestuia și soția sa.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 01 iulie 2016, inculpatul Văduvan Iulian Costin urmează să fie prezentat Curții de Apel Ploiești cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

1 Comentariu

  1. Pingback: Fostul prim-procuror din Sinaia nu are incredere in justitia din Prahova? Afla ce a cerut Iulian Vaduvan - Stiri Prahova, Max Media Ploiesti

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *