O noua mega-ancheta in sistemul medical. O mare firma privata este acuzata de fals si inselaciune

scandal Romgermed Spitalul municipal CampinaScandalul substanțelor dezinfectante fabricate de Hexi Pharma constituie doar începutul dezvăluirilor despre afacerile care au afectat bugetele spitalelor publice din România. O nouă mega-anchetă se derulează, inclusiv în Prahova, și vizează acuzații de fals în acte, uz de fals și înșelăciune. Firma cercetată penal este Romgermed.
 
Ancheta a plecat de la contractele semnate de această clinică privată cu mai multe spitale publice, printre care și Spitalul Municipal Câmpina.
 
Între Romgermed și respectiva unitate medicală a fost semnat, în perioada 2007 – 2008, un contract de asociere în participațiune.
 
Clinica privată se angaja să prelucreze analizele de laborator, dar se angaja totodată să vină cu tehnologie modernă, cu know how și să preia în plată salariile personalului din laboratorul de analize al spitalului.
 
În realitate, conform actualei conduceri a Spitalului Municipal Câmpina, Romgermed folosea aparatura, reactivii, personalul spitalului, iar la finalul lunii factura aceluiași spital contravaloarea analizelor medicale.
 
Drept urmare, unitatea de stat a dat în judecată clinica privată, după 2009.
 
În urma procesului s-a descoperit o anomalie în modul de redactare al contractului.
Astfel, pe exemplarul de contract lăsat la dispoziție Spitalului Municipal Câmpina nu erau trecute penalități la plata serviciilor prestate de Romgermed, în timp ce pe exemplarul aflat în arhiva clinicii private era trecut 0,2% pe zi din valoarea facturilor restante.
 
În urma anchetei derulate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al IJP Prahova, în două etape – prima oară dosarul fiind refuzat, s-a stabilit că este vorba de o infracțiune.
 
Spitalul Municipal Câmpina a solicitat o expertiză grafologică la Institutului Național de Expertize Criminalistice, unde s-a dovedit că cele două exemplare de contract erau redactate diferit (inclusiv hârtiile folosite, se pare, erau diferite). Polițiștii au suspiciunea că, astfel, Romgermed modifica ulterior semnării contractului o pagină.
 
Conform unor surse judiciare, numai penalitățile încasate ilegal prin această metodă se ridică la aproape 500.000 de lei, parte din prejudiciul înregistrat de către Spitalul Municipal Câmpina.
 
Anchetatorii spun, însă, că firma Romgermed avea contracte în derulare cu 42 de spitale din țară, iar acestea erau realizate cam în același fel, indiferent de obiectul serviciilor prestate.
 
Cu alte cuvinte, unitățile de stat ar fi fost înșelate. În unele cazuri, însă, fapta s-a prescris.
 
„Contractul pe care îl deținea Romgermed și pe care îl depusese în instanță prevedea la pagina 3, punctul 4, penalități de întârziere la plata facturilor de 0,2% pe zi, în timp ce pe exemplarul nostru nu era scris nimic în acest sens. Iar paguba pe care am putut s-o dovedim este mică în comparație, din ce am auzit, cu ce au avut de pierdut celelalte 41 de spitale din țară.” a precizat Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina, pentru max-media.ro.
 
Dosarul finalizat de SICE Prahova urmează să fie trimis procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
 
* CE SPUNE INSPECTORATUL DE POLIȚIE PRAHOVA
 
„Ofițeri din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au definitivat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Din cercetările polițiștilor a rezultat că între o persoană juridică, cu sediul în municipiul București și un spital din municipiul Câmpina ar fi intervenit un contract de asociere, ulterior semnării acestuia, reprezentanții persoanei juridice falsificând o pagină și folosind exemplarul în mai multe litigii civile pe rolul instanțelor de judecată, obținând astfel, prin sentințe rămase definitive suma totală de 2.356.357,84 lei, din care instituția sanitară publică a achitat prin executare silită până în prezent suma totală de 471.146,44 lei, sumă ce reprezintă și prejudiciul cauzat efectiv.”
 
* CE SPUN PROCURORII DE LA PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL PRAHOVA
 
„In personam – inculpat SC Clinica Romgermed SRL pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals sub semnatura privata si uz de fals. Persoana vatamata – Spitalul Municipal Campina. La data de 09.04.2008, spitalul a facut un contract cu SC Romgermed SRL, un contract de asociere in participatiune, prin care se eficientiza activitatea de laborator a spitalului campina (recoltare analize de sange pentru populatie). Contractul a fost falsificat de SC Romgermed SRL, prin inlocuirea filei numarul 3 din exemplarul ce ii apartinea, fila in care s-au introdus penalitati de intarziere de 0,2% pe zi pentru fiecare zi de intarziere, in cazul in care Spitalul Campina nu achita la timp.”

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

2 Comentarii

 1. omu din tesa

  Vinovatii din acea perioada manager dr Matei si economist Constanta Titei au raspunsurile.Si primarul Tiseanu care i-a sustinut

 2. Primar

  Oare de ce jurnalistii nu se documenteaza asa cum trebuie si nu arata adevarul?
  Dar asta e o practica si a altor ziare on line.
  Vad ca mai toti lauda organele de ancheta in loc sa-i intrebe de ce au intarziat atata cu dosarul Curtii de Conturi? Au trecut mai bine de 5 ani de cand actul de constatare al curtii si de sesizare a parchetului a zacut pe undeva.
  Intrebati-l pe directorul spitalului care e adevarul….
  A incasat si pagubele si cred ca i-a si cheltuit. Si nu putini bani. Un milion de euro parca….

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *