Partenerul de afaceri al lui Mazare si fostul manager al Spitalului Judetean Constanta, trimisi in judecata

danut-capatanaProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

CĂPĂŢÎNĂ DĂNUŢ (foto -n.r.), aflat în stare de deținere, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată,

STRUTINSKY GABRIEL SORIN sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

 –     complicitate la luare de mită în formă continuată,

–      trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – decembrie 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane de:

– 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie)

– 18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre).

În acest context, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei.

Concret, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpăţînă Dănuţ atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte cât și pentru a  introduce în caietul de sarcini şi în documentaţia de achiziţie cerinţe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.

Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 lei.

În aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 părţi sociale pe care același inculpat le deține la o societate comercială.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că inculpații Căpăţînă Dănuţ și Strutinsky Gabriel Sorin au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în patru respectiv două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (detalii pe www.pna.ro).

Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul Căpăţînă Dănuţ  a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii ( detalii la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8346) restul dosarelor fiind în curs de judecare.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *