Presa de partid ia avant, in timp ce presa independenta moare cu zile. Publicitate la ordin!

presa controlata politic vs presa independentaAm fost sunat, zilele trecute, de reprezentantul de PR al unui mare mall din România, care are o cifră de afaceri de zeci de milioane de euro. Mă ruga să dau o știre. Răspunsul meu a fost că nu mai dau informații gratis pentru nicio firmă privată. Și i-am spus și de ce: „Un ziar trăiește din publicitate. Și dacă vreți o presă independentă, investiți în reclame.”

Din păcate, chiar dacă cititorii intuiesc cu greu fenomenul, presa de partid a luat avânt în ultimii ani.

Partidele au profitat de criza economică și au cumpărat redacții întregi.

De aceea, în momentul de față, presa independentă moare cu zile.

Ca să te menții echidistant față de tot spectrul politic, așa cum este normal, trebuie în primul rând să supraviețuiești financiar. Iar acest lucru este din ce în ce mai greu când te lupți cu ziarele, radiourile și televiziunile care au în spate oameni politici.

Și cum partidele controlează într-un județ aproape tot – deconcentratele, primăriile, Consiliul Județean, firmele de stat, sute de societăți private ai căror patroni sunt implicați politic – e cam greu să faci față unei astfel de concurențe. 

Dacă tu, ziarist echidistant, enervezi cu un titlu sau o știre politicianul X, acesta poate da telefoane să îți închidă sursele de finanțare.

De ce ar renunța o firmă corectă la publicitate, din cauza unui telefon? Pentru că urmează controale pe linie politică de la instituții ale statului. Astfel, presa independentă este ținută și ea sub control.

Când cititorii spun că vor anchete și dezvăluiri, ei nu se gândesc că ziaristul care scrie acest lucruri trebuie să trăiască. Nu există publicitate, nu o poate face. E simplu…

Iar cititorii nu mai dau bani ca să cumpere un produs media. Așa că au pretenții, dar nu susțin activ o presă independentă.

Lucrurile sunt destul de complicate. Cert este că politizarea excesivă a societății a afectat masiv mass-media.

În principiu, dacă firmele private vor refuza să mai susțină un sistem corupt creat de politicieni, vor refuza să le mai urmeze ordinele și vor anunța DNA dacă sunt șantajate sau amenințate, iar în același timp vor investi în presa independentă, putem spera că informațiile corecte vor ajunge la cetățeni și că ziariștii care spun adevărul supraviețuiesc financiar. Iar o presă independentă poate milita pentru niște licitații adevărate, dezvăluind afacerile ilegale făcute de reprezentanții partidelor. 

În caz contrar, presa de partid va manipula ca și până acum, iar jurnaliștii se vor milogi pe la câte un politician, ca să supraviețuiască.

Iulian MAXIM

P.S. Ca să nu credeți că suntem ipocriți, că ne ascundem sursele financiare, Max-Media.ro declară că are în prezent doar 2 contracte cu societăți de stat, în valoare totală de 930 lei plus TVA/ lună. Oare presa de partid ce surse de venit are?

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *