Programul oficial: Casa Regala a Romaniei va serba 150 ani de la urcarea pe tron a domnitorului Carol I

Familia-regala-a-Romaniei-foto-princeraduPe 10 mai 1866, prințul Carol – fiul principelui Carol Anton de Hohenzollern, care avea reședința în orașul Sigmaringen – a intrat în București. El a devenit domnitor peste Țara Românească și Moldova, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost înlăturat printr-un complot pus la cale de partidele din acea perioadă.

Alegerea lui Carol, ca prinț domnitor în România, era sprijinită de Franța, prin Napoleon al III-lea, dar și de Prusia, prin Bismarck. Este de menționat faptul că bunica prințului Carol, marea ducesă Stefania de Baden, fusese înfiată de Napoleon Bonaparte.

Prințul Karl Anton de Hohenzollern și principesa Josefina, părinții lui Carol, au avut 6 copii: Leopold, Stefania, Carol, Anton, Friederich și Maria. Al treilea lor copil, pe numele său Carol Ludovic de Hohenzollern, s-a născut în ziua de 7/20 aprilie 1839, a primit în familie o educație spartană, băieții fiind destinați unor cariere militare.

Deviza acestei case era Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu) care a fost preluată și de către Dinastia Română.

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment istoric, Casa Regală a României organizează, la București și Sinaia, mai multe ceremonii de gală.

IATĂ PROGRAMUL OFICIAL

Inaugurarea Școlii “Regina-mamă Elena”

Joi, 5 mai 2016, la ora 11, va fi inaugurată Școala „Regina-mamă Elena”, în București, sectorul 6, strada Fabricii, nr. 22.

Evenimentul omagiază împlinirea, pe 3 mai 2016, a 120 de la nașterea reginei.

Vor lua parte Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena și dl Alexander Philips Nixon, Principesa Maria.

Accesul presei este liber.

Ceremonie cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea Reginei mamă Elena

Vineri, 6 mai 2016, la ora 12, la Templul Coral din București, va avea loc o ceremonie organizată de Federația Comunităților Evreiești din România cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea Reginei mamă Elena.

În anul 1993, la unsprezece ani de la moartea Reginei mamă Elena, Statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit titlul și medalia de „Drept Între Popoare” pentru zecile de mii de vieți de evrei salvate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vor lua parte Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena și dl Alexander Philips Nixon, Principesa Maria.

Accesul presei este liber.

Lansarea volumului “Anul Regal”

Vineri, 6 mai 2016, la ora 18, în Foaierul Sălii Radio din Strada General Berthelot, va avea loc lansarea volumului „Anul Regal”, publicat de Editura Adenium și editat de Daniel Șandru și Alexandru Muraru.

Vor prezenta volumul editorii lui, dnii Șandru și Muraru, precum și jurnaliștii Liviu Mihaiu și Ovidiu Nahoi.

Vor lua parte Principele Radu, Principesa Elena și dl Alexander Philips Nixon, Principesa Maria.

Accesul presei este liber.

Concert Regal la Sala Radio

Vineri, 6 mai 2016, la ora 19, la Sala Radio din Strada General Berthelot va avea loc un concert regal dedicat sărbătoririi a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României.

Vor asista la concert Principele Radu, Principesa Elena și dl Alexander Philips Nixon, Principesa Maria.

Accesul presei este liber.

Cupa Regelui la Oină

Sâmbătă, 7 mai 2016, la ora 11, va avea loc la Stadionul Național de Rugby din Capitală, finala Cupei Regelui la Oină.

Federația Română de Oină se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui.

Va lua parte la finala cupei Principele Radu.

Accesul presei este liber.

Vernisajul expoziției „Arhitectură și regalitate 1866 – 1881 – 2016”

Sâmbătă, 7 mai 2016, la ora 12, la Castelul Pelișor, va avea loc vernisajul expoziției „Arhitectură și regalitate 1866 – 1881 – 2016” realizată de acad. Răzvan Teodorescu, prof. univ. dr. Augustin Ioan, prof. univ. dr. Marius Marcu Lăpădat,  Ionel Stoicescu și Octavian Carabela.

Expoziția omagiază aniversarea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și cuprinde trei secțiuni, Arhitectura regilor şi reginelor României, Arhitectura reprezentativă în România influenţată de regalitate şi de monarhi, precum și Expoziţia expoziţiilor regale.

Expoziția „Arhitectură și regalitate 1866 – 1881 – 2016” este organizată de Fundaţia Creart, Institutul Cultural Român, Uniunea Arhitecţilor și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Vor lua parte la vernisajul expoziției Principesa Elena și dl Alexander Philips Nixon.

Accesul presei este liber.

Sesiune Solemnă la Academia Română

Luni, 9 mai 2016, la ora 11, în Aula Mare a Academiei Române, va avea loc o sesiune solemnă dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la crearea Casei Regale a României.

ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, va lua cuvântul în numele Familiei Regale.

Vor fi prezenți Principele Radu, Principesa Elena și dl Alexander Nixon, Principesa Sofia, Arhiducesa Maria Magdalena și Baronul Hanns Ulrich de Holzhausen.

Accesul presei este liber.

Depunere de flori și spectacol militar la Statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal

Marți, 10 mai 2016, la ora 10.45, la Statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, va avea loc o ceremonie militară și depunere de flori.

Își vor da concursul Orchestra Reprezentativă a Armatei și Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul.

Vor fi prezenți Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principesa Sofia, Arhiducesa Maria Magdalena și Baronul Hanns Ulrich de Holzhausen.

Accesul presei este liber.

Ridicarea Stindardului Regal pe Castelul Peleș

Marți, 10 mai 2016, la ora 13.20, pe terasa Castelului Regal Peleș, va avea loc ceremonia înălțării Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului.

Stindardul Regal va flutura, în ziua de 10 mai 2016, pentru prima oară după anul 1947.

Vor fi prezenți la ceremonie membri ai personalului Casei Majestății Sale Regelui de la Palatul Elisabeta și de la Castelul Săvârșin, orchestra Academiei Forțelor Aeriene de la Brașov, personalul Muzeului Național Peleș, invitații Familiei Regale veniți din străinătate pentru Jubileul de 150 de ani.

Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a Custodelui Coroanei. Vor fi de față Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia, Arhiducesa Maria Magdalena și Baronul Hanns Ulrich de Holzhausen.

Accesul presei este liber.

Garden Party și Concert Regal la Castelul Peleș

Marți, 10 mai 2016, toți cei care doresc să fie alături de Familia Regală în ziua sărbătorii naționale, la aniversarea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale, sunt bineveniți pe peluza Castelului Peleș, cel mai târziu la ora 17.

Muzica Reprezentativă a Armatei va susține un concert pe terasa castelului, între ora 17 și ora 18.

Familia Regală va ieși pe balconul castelului pentru a saluta invitații, la ora 18. Trei avioane ale Iacărilor Acrobați vor survola parcul regal.

La ora 18.30, va începe concertul susținut de Camerata Regală, dirijat de Tiberiu Soare, având ca soliști pe violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi.

Evenimentul va avea loc în prezența Custodelui Coroanei și Principelui Radu, alături de Principesa Elena și dl Alexander Nixon, Principesa Sofia, Principesa Maria și Arhiducesa Maria Magdalena alături de Baronul Hanns Ulrich de Holzhausen.

Accesul presei este liber.

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *